Retezat este unul dintre cele mai spectaculoase masive montane din Romania si unul dintre cei mai frumosi munti din Europa de Est, fiind reprezentat in zona centrala si nordica cu cele mai inalte varfuri (Peleaga-2509 m, Papusa-2508 m, Retezat-2485 m), lacuri glaciare (Bucura si complexul din apropiere cu Ana, Lia, Florica, Viorica, Zanoaga, Galesu, Taul dintre Brazi, Taul Agatat, Taul Tapului) si Rezervatia Naturala.
 

Obiective de interes turistic

Atestat inca din anul 1935 si intins pe o suprafata de 54.400 ha, cu 20 de virfuri peste 2.000 m altitudine (culminind cu Peleaga - 2.509 m si Papusa - 2.504 m), cu peste 80 de lacuri si tauri (dintre care Bucura este cel mai intins din Romania - 9 ha, Taul Portii la cea mai mare altitudine - 2.260 m, iar Zanoaga cel mai adinc - 29 m ), Parcul National Retezat reprezinta una dintre cele mai de pret comori naturale ale Romaniei : in aceasta arie protejata se gasesc 23 % din speciile de animale care populeaza Europa, 30% din speciile de plante prezente in Romania (dintre care 90 de specii endemice unice in lume), iar un raport Greenpeace constata ca este ‘’ultimul peisaj forestier intact de pe continent’’(o treime din suprafata revine padurilor virgine si zonelor salbatice neafectate de interventia umana).

Supranumiti si ‘’Tarimul fermecat cu ochi albastri’’ datorita lacurilor si taurilor care se intilnesc la tot pasul, Muntii Retezat bat la portile celebritatii in ultimii ani drept una dintre cele mai solicitate destinatii turistice din Romania si una dintre cele mai cunoscute in strainatate, iar aceasta se datoreaza in primul rind promovarii frumusetilor salbatice perfect conservate prin grija pentru natura.

Oaspetii nostri gasesc cele 3 pirtii de schi la doar 300 m distanta, cu o lungime totala de peste 2.000 m si cu o diferenta maxima de nivel de 380 m, iar una dintre ele este dotata cu instalatie de nocturna.

Pe cei care ne viziteaza vara ii asteapta traseele turistice care incep de linga pensiune, iar locatia poate fi folosita si drept punct de pornire pentru vizitarea obiectivelor istorice si culturale din Tara Hategului.

Pensiunea Dora este un punct excelent de start pentru :

- parcurgerea unor trasee montane care pornesc din imediata vecinatate:

Traseu 1 - Pensiunea Dora - Drum Forestier(Cema) - Valea Valereasca - Stâna Valereasca - Vf. Pecuiu (1,30 -2 h)
Traseu 2 - Pensiunea Dora - Izvorul cu apa(Ionescu) - Saua Ciurila - Valea Stanisoara - Cascada Stanisoara - Cabana Pietrele (2,30 - 3 h)
Traseu 3 - Pensiunea Dora - Refugiul Condor - Lacul Stevia (2,30 - 3 h)
Traseu 4 - Pensiunea Dora - Refugiul Condor - Lacul Stevia - Culmea Lolaia - Vf. Retezat (4 - 4,30 h)
Traseu 5 - Pensiunea Dora - Refugiul Condor - Culmea Lolaia - Lac Stânisoara - Valea Stânisoara - Saua Ciurila - Pensiunea Dora (5,30 - 6 h)
Traseu 6 - Pensiunea Dora - Refugiul Condor - Vf. Retezat - Saua de Iarna - Vf. Bucura 1 - Poarta Bucurei - Lacul Bucura - Refugiul Bucura (5,30 - 6 h)
De la Pensiunea Dora pornesc in total 17 trasee turistice,dar va prezentam doar o selectie pentru ca unele necesita peste 10 ore pentru a fi parcurse si conditie fizica pe masura,iar noi ne dorim sa limitam pornirile aventurierilor.Cele care nu sunt prezentate aici nu sunt recomandate a fi abordate fara echipament corespunzator, fara experienta suficienta pentru parcurgerea traseelor lungi de creasta sau in conditii meteo nefavorabile.
Pentru informatii despre dificultatea traseelor pe care vi le propuneti sau pentru sugestii despre planificarea turelor,va stam la dispozitie cu orice lamurire.

- sau pentru excursii la obiective turistice din imprejurimi:

* Manastirea si Cetatea Colt, localitatea Suseni;
* Ulpia Traiana Sarmizegetusa, localitatea Sarmisegetuza;
* Biserica din piatra “Sfantul Nicolae”, localitatea Densus;
* Biserica si manastirea Prislop, localitatea Silvasu de Sus;
* Castelul Corvinilor, localitatea Hunedoara;
* Lacul Cincis;
* Rezervatia de Zimbri, localitatea Hateg.
Iarna, majoritatea traseelor din masiv nu se recomanda a fi parcurse fara echipament si experienta adecvata. Drumurile din imediata apropriere a pensiunii pot fi abordate de turistii obisnuiti care dispun de echipament potrivit si respecta regulile ascensiunilor de iarna.